fbpx

Messegue-logo

Maurice Messegue

MauriceMessegue

Maurice Messegue (1921 – 2016) syntyi lounaisranskalaisessa Gascognen maakunnassa vaatimattomaan talonpoikaisperheeseen. Hän sai Camille-isältään rahaakin arvokkaamman perinnön eli kasvilääkinnän taidon ja kunnioituksen luontoa kohtaan. Isä, joka oli asuinseudullaan arvostettu yrttiparantaja, otti Mauricen mukaan kasvinkeruuretkilleen ja opetti tämän tunnistamaan tärkeimmät yrttikasvit. Camillen tiedot perustuivat hänen omaan kokemukseensa sekä suulliseen ja kirjalliseen perimätietoon, joka oli siirtynyt Messeguen suvussa sukupolvelta toiselle yli 400 vuoden ajan. Maurice oppi jo nuorena valmistamaan yrttiuutteita, juomia, hauteita sekä jalka- ja käsikylpyjä, jotka tekivät hänet myöhemmin tunnetuksi kaikkialla Euroopassa.

Nizzassa 1940-luvulla alkaneen työuransa alussa Maurice Messegue sai kokea paljon vastustusta, sillä hän hoiti erilaisia vaivoja ja myös joitakin sairauksia ilman lääkärinkoulutusta. Köyhimpiä potilaitaan Maurice hoiti jopa maksutta eikä koskaan uskotellut olevansa koulutukseltaan lääkäri.
Kun tieto itseoppineesta yrttiparantajasta levisi, hänet haastettiin moniin oikeudenkäynteihin. Oikeudenkäyntien takia Messegue tuli tunnetuksi myös Nizzan ulkopuolella. Maine kasvoi entisestään, kun oikeudessa todistaneet potilaat kertoivat saamiensa yrttihoitojen ja elämäntapaohjeiden hyvää tekevistä vaikutuksista.

Vuosien mittaan Messeguen asiakkaiksi alkoi tulla useita tunnettuja henkilöitä, mm. 50-luvun menestynein revyytähti ja superjulkkis Mistinguett, kirjailija Jean Cocteau, Kondrad Adenauer, Winston Churchill ja Crace Kelly. Ura huipentui omaan radio-ohjelmaan, lehtiartikkeleihin sekä useisiin kirjoihin. Niistä vain yksi, Des hommes et des plantes (Opera Mundi 1970) käännettiin suomeksi jo ilmestymistään seuraavana vuonna nimellä Kasvisparantaja kertoo (WSOY 1971).

Yksi Messeguen tärkeimmistä tavoitteista oli saada ihmiset ymmärtämään ilmansaasteiden ja ympäristömyrkkyjen haitallisuus. Hän toi väsymättä ilmi kasvinsuojeluaineiden ja ravinnon lisäaineiden haittavaikutuksia jo 50-luvulla. Erityisen aktiivista Meseguen toiminta oli Fleurancen maakunnassa, jonka pormestarina hän toimi pitkään ja jossa Laboratoires Messegue edelleen sijaitsee.